About

"LihatlAh DenGan Mata HaTi, Anda PasTi akAn MenGerti." InsyaAllah. * Life Is Preci0us! *

Pages

June 23, 2011

21 tahun : undi & pilihanraya

Assalamualaikum.


Sekarang dah umur 21 tahun. (ops,ala tak kisah pun org tau umur. Age is just a number. Yang penting, kalau jumpa makcik2 dekat luar sana, soalan still maintain : "ni sekolah tingkatan berapa?". Chewah, perasan awet muda la kononnya).


Tiba-tiba terfikir, "aku dah 21 tahun la. Alamak dah nak dewasa. aaa takmo2." Dah boleh mengundi ni. Sekarang pun politik tengah hot. Rasa macam belum bersedia memikirkan hal2 sebegitu. Chewah. Taknak mengundi boleh tak? Tak kisah la sape pun yg pegang tampuk kepimpinan. Tak tau nak pilih sape sebab tak tau nak percaya yang mana.


TAPI...... tak boleh. Kena undi jugak sebab tu tanggungjawab kita untuk pilih pemimpin. Nanti dekat akhirat kena soal nanti. Mungkin disebabkan kekurangan satu undian kita, boleh memberi kesan pada negara. Mana kita nak tau. Betul tak? Bab kita pilih calon yang betul ke salah, tu cerita calon tu dengan Allah lah. Dia lah yang kena jawab macam mana dia memimpin. Telus dan bersih ke tak.


Yang penting, kita dah jalankan tanggungjawab kita iaitu memilih calon pemimpin yang mana kita rasa dia boleh memimpin dengan baik.

Okeh, nak promosi jap. Sila lah layari  http://www.spr.gov.my/ untuk keterangan lanjut. Jalankan tanggungjawab anda. First thing kena buat adalah daftar dulu sebagai pengundi, then barulah boleh mengundi~

" UNDI ANDA ADALAH RAHSIA." (-o-)


Sekian, terima kasih. Wassalam~

7 comments:

Nur Al-Amin said...

undilah kerajaan rahsia, wahahhaa

Atiqah Sa'ahiry said...

undi kita pun rahsia..

dah register dhh

HM said...

mude ke~~ trime la hakikat hang 2 da lanjut usie da..bwahaha

NuR DiNaH said...

muda x muda, marilah mari pergi mengundi, jalankan kewajipan pada negara..lalala~ (huh,blh jadi duta SPR ni..hoho)

Nur Al-Amin said...

Bagus gak tu, nnt kalo hujan, xpayah gi ngundi... wahahahaaa

NuR DiNaH said...

awe : cis,kuang asam..tau la suara sy 'sedap'..awan pun terharu smpi menitiskan air mata..hohoho~

Nur Al-Amin said...

ter'haru' e. hehehe... mungkin awe patut buat bisness tisu. bagus2... saya menyokong tindakan Cik Dinah 100%