About

"LihatlAh DenGan Mata HaTi, Anda PasTi akAn MenGerti." InsyaAllah. * Life Is Preci0us! *

Pages

June 22, 2011

Isteri s0leh & Suami solehah

Assalamualaikum..

Haha (okeh,gelak dulu. Syok sendiri konon2 mcm lawak). Malam semalam time tengah tengok tv, dok tukar2 channel, tertengok lah slot "Tanyalah Ustaz" dekat tv9. Time tu tak taulah ustaz yg bercerita tu nama dia siapa. Dia cerita pasal 'suami solehah'. Aik, menarik betul istilah ni. Tak pernah dengar pulak sebelum ni. So disebabkan macam best tajuk dia, dengarlah sampai habis. (kalau tajuk x best maybe dah tukar channel lain kot. Ish3)

Nak dijadikan citer, makna isteri soleh dan suami solehah ni ialah di mana tugas suami dan isteri beralih tangan. Isteri gaji lagi banyak, akademik pun tinggi dan dia yang sara hidup family dia. Yang suami pulak duduk rumah uruskan hal2 rumah, gaji lagi sikit dari isteri. Kan sekarang banyak kes macam tu.

Ada ayat best ustaz ni cakap : "bila pergi pasar, nak bayar dekat kaunter, si suami duk pegang bakul buat muka solehah je.. Sebab takda duit nak bayar, isteri yang bayar." (tak boleh bayangkan macam mana orang lelaki buat muka solehah,haha. Tapi ustaz tu buat memang lawak dan jadi!)

0keh, moral of the story yang ustaz tu nak sampaikan ialah :

1) Disebabkan nisbah lelaki dan perempuan di akhir zaman sangatlah jauh bezanya, lelaki2 
    yang ada dekat muka bumi sekarang ni kenalah jadi seseorang yang berguna dan terbaik.

2) Kena rajin2 belajar sebab yang masuk universiti sekarang pun, jumlah perempuan lagi ramai
    dari lelaki.

3) Tak salah nak jadi solehah tapi mesti kena dengan tempat. (hah?) lalala~ tak tau..

4) Pasal sekufu dalam hal rumahtangga. (yang ni tak nak komen lebih. Hal orang dah kahwin,
    maybe terpulang pada masing2 camne kan).


Sekian, terima kasih. Wassalam..

9 comments:

Nur Al-Amin said...

erk! typeless

zatul effa said...

hmm akak penah menyaksikan situasi kt tesco..wife yg bayar suami tolak troli sebelah..tp dlm hati juz pikir mungkinlah guna duit suami kut tapi isteri tlg bayarkan..husnuzhon je la..:)

Nur Al-Amin said...

Wallahualam. sebab situasi ini bnyk berlaku disekeliling kita, uhuk! speecheles... ape y telah berlaku sebenarnya.???

NuR DiNaH said...

apa yg tlh berlaku sbnrnya??!! aaa.. ala,x kisah pun sape yg byr sbnrnya.sharing is caring,caring is loving..chewah! Terpulang pd masing2 cmne nk manage hdp..Kan2?(wahaha,tbe2 rase mcm kaunselor rmh tgga yg x bertauliah la plak).

Nisaku said...

kita belum kawen, tak tahu apa2 psl isu pengurusan rmh tangga. nNT KALO DAH KAWEN, BLH LA NK KOMEN LEBIH2.

Hakikat hidup zaman skrg mmg isteri pun kena keje juga utk tampung household.

Malaysia la ni dah la byk brg naik...betul tak?

halamanfikrahku said...
This comment has been removed by the author.
halamanfikrahku said...

salam...
stetmen "...si suami duk pegang bakul buat muka solehah je"....(haha2) mesti muka laki 2 comelkann..jz amagin that..lawaklaa

NuR DiNaH said...

nisaku : betul3. Nanti kalu dah kawin,komen la lbh2 ye..hihi

halamanfikrahku : c0mel kan? hihi

Nur Al-Amin said...

wahaha... .husnuzhon. betul tu, we dont know what in thr bucket. mne tau ade durian 10 bijik, bini nak bimbit mmng x a. wallahay