About

"LihatlAh DenGan Mata HaTi, Anda PasTi akAn MenGerti." InsyaAllah. * Life Is Preci0us! *

Pages

June 19, 2012

markah bonus!

Assalamualaikum.. Apa khabar semua. huh lama betul tak menulis kat blog. bukan xda idea tapi bila pikir2 balik, hmm x payah tulis lah. simpan jela.. So, blogwalking jela tengok blog orang lain.

Ok, just want to share. Saya ada seorang lecturer ni,lelaki tapi pangkat umur ayah2 kita la. Dia sangat bagus dan best. tadi baru jawab test dia and kitorang tanda sendiri jsoalan2 on the spot. Yang bestnya, bila dah tanda semua soalan dia bagitau yang ada markah bonus. Tapi dengan syarat. jeng3~

syarat2nya adalah :

1) sape yang ada call mak ayah semalam -  tambah 1 markah
2) sape yang ada berdoa sblm jawab test - 1 markah
3) sape yang pernah jumpa kucing then bagi dia makan - 1 markah
4) sape yang tulisan dia besar dan jelas - 1 markah
5) sape yang pernah belanja kawan dia makan sem ni - 1 markah
6) sape yang dah berumah tangga - 1 markah
7) sape yang tak pernah tinggal class dia - 1 markah

haha.. yang no.6 tu memg xda sapa dapat la kan. nampak semua benda ni macam simple je kan tp ada makna besar. Mungkin time tu semua excited nak dapat markah bonus. So xda la fikir kenapa benda2 tu yang kena jadi syarat.

lepas analyse betul2, dalam semua syarat tu ada keberkatan dan nilai murni yang tersirat. Yela, nak tuntut ilmu kena la pentingkan keberkatan. Tengok, dalam benda2 baik yang kita buat, mesti ada ganjaran baik. Contohnya macam ni la, x pasal2 dapat markah bonus kan. Tu manusia yang bagi. Tapi kalau Allah yang bagi? Wallahualam~

So, lecturer saya ni sebenarnya nak terapkan nilai2 murni dalam diri student dia. Baguslah sebab susah nak jumpa lecturer macam ni. (kalau dia baca post ni mesti dia terharu..haha. memang takkan jumpa la kan blog ni.)

Kesimpulannya, kalau kita buat sesuatu, jangan mengharapkan sangat ganjaran manusia. Kalau kita dapat ganjaran manusia, ia hanyalah satu markah bonus. Yang paling penting kita dapat markah dari Tuan yang mencipta kita.. (~_^)

wassalam~


note to myself (ni bkn psycho ok. just untuk self motivation) : exam is just around the corner. Please dina, set your goal and plan your study schedule! chaiyo2!

3 comments:

nolly/ noni, nelly said...

jadi sebab tula kalau mama x bgi keje xyah keje!! ni x, nk bodek2 pulak ;p

NuR DiNaH said...

xda kena mengena ok! :p

nolly said...

ada!!