About

"LihatlAh DenGan Mata HaTi, Anda PasTi akAn MenGerti." InsyaAllah. * Life Is Preci0us! *

Pages

March 15, 2015

Fast facts about Japan

1. Jepun tiada orang gemuk. Saiz L,XL, apetah lg XXL. memang semua yg dijumpai saiz S ataupun M. Tak kira tua atau muda. Gaya hidup yg sihat dan pemakanan diorang mungkin mempengaruhi.

2. Kereta di jepun comel2. Jarang nak jumpa mpv atau suv. Kebanyakan kereta style ala2 kenari, axia, myvi. Yg compact2 je semua. Mgkin sbb mereka ada kemudahan train yg meluas dan family size yg kecik je.

3. Jepun memang negara yg bersih. X dinafikan. Tong sampah pun susah nk jmpa. Wonder mane diorang buang sampah. Maybe simpan dlm baju then buang kat rumah je. Tong sampah kebanyakannya memang jenis recycle. Tandas pun bersih dan terjaga. Stok tisu memang byk. Tandas x berbau.

4. Orang tua mereka sihat dan kuat. Kalau org tua umur 60,70,80 lbh naik train tu pemandangan yg biasa. Hari cuti diorang pg taman, bwk anjing jalan2, naik basikal. Ataupun tolak kwn yg naik wheelchair. Haha.

5. Org jepun jd anti-sosial bila naik train. 4 benda je yg diorang akan buat dlm train. Samada tidur, baca buku, main handphone atau pasang earphone. Diam dlm train merupakan adab diorang. Org mlysia je bising kalau msk train diorang.

6. Mereka hormatkan pejalan kaki. Rasanya kelajuan kereta yg diaorang bwk 60-80km/jam je kot. Sopan je. Waktu mlm, bila kereta stop di depan laluan pejalan kaki, pemandu akan tutup lampu bg mengelak silau kpd pejalan kaki.

7. Keretapi ada 4 jenis. Local, rapid, special rapid dan bullet train. Bullet train tu yg plg laju. Dia mghubungkan area yg brjarak jauh. Contoh mcm dr kuala lumpur ke kelantan. Yg lain tu mcm komuter kat mlysia. Beza dia, kalau rapid x berhenti setiap station. So kurang lah masa perjalanan. So berhati-hati sblm naik train. Pastikan jenis train yg kita naik tu akan brhenti kat station yg dituju.

8. Org kata org jepun ni peramah kan? X jugak... yg peramah mostly org tua2, ataupun yg pernah dtg mlysia/indonesia. Diorang peramah bila kite perlukan bantuan, atau tanya something je. Kalau xda pape, dia buat donno je..

9. Budak2 kat jepun pun ada je yang bermasalah. Mlm2 ada group busking tepi2 jalan, golongan homeless pun ada jgk. Blh jmpa homeless ni kat station2 keretapi tgh2 mlm bila station dah nk tutup.

10. Last and but not least, org jepun memang workaholic. Peak hour diorang blk kerja pkl 10-12 mlm. Time ni station keretapi penuh dgn org2 yg sibuk nk blk rmh. Ataupun blh jumpa diorang minum2 mkn2 kat kedai dgn office mate.


11. Orang jepun memang kuat mkn b_ bi dan arak. Nak jmpa mknan jepun yg pure 100% halal memang susah. Kalau ingredients dia xda 2 benda tu, maybe proses nk buat dia ada benda tu. Ada jumpa seorang warga bangladesh muslim kat sana, dia ckp biasanya chef akan lumur tgn dia dgn arak utk buat sushi. So kalau kempunan sgt nk mkn, tggu blk mlsia je lah.

4 comments:

Nur Al-Amin ahmed said...

pegi bukan nak roger. nak oder barang (T.T)

Dandeli0n said...

Haha.. nak order brg ape awe..

Dandeli0n said...
This comment has been removed by the author.
Nur Al-Amin ahmed said...

Gundam RG 00, nendroid zelda, ironman ngan spiderman, amik gamba shank pegang topi luffy. beli 1sr release komik dragon ball super,banyk plak nak ... haha