About

"LihatlAh DenGan Mata HaTi, Anda PasTi akAn MenGerti." InsyaAllah. * Life Is Preci0us! *

Pages

December 20, 2010

Mengkaji Misteri Mimpi

MIMPI >>> ramai yang mengatakan ia hanyalah mainan tidur. Juga aktiviti minda separa sedar atau tak sedar langsung (mind game). Apabila kita tidur, ia melibatkan minda dan roh kita <<<

1) ada mimpi yang datang dari permainan syaitan dan ada juga yang diilhamkan dari Illahi.

sebagai contoh : apabila seseorang melakukan istikharah meminta petunjuk kemudian dia 
                             bermimpi. Bagaimana hendak yakin samada itu benar2 petunjuk ataupun
                             sekadar permainan tidur sendiri? ask yourself...

2) Ada orang kata, kalau kita tidur, roh kita keluar dari jasad. Sebab tu ada istilah tidur mati. 
     Sejauh mana kebenaran fakta ini? ask yourself..

3) Saya pernah terfikir, adakah jika kita bermimpi seseorang atau sesuatu bermakna roh
     kita bertemu dgn roh mereka juga?

- kalau ya (kalau ikut logic la) >>> bermakna roh diaorang pun jumpa roh kita la kan?
                                                    >>> bermakna mereka pun mimpikan kita jugak la kan dan 
                                                             mimpikan perkara yang sama? kalau mimpi Shah Rukh
                                                             Khan, maksudnya dia pun mimpi saya jugak ke? waah
                                                             bertuahnya... hihi~
                                            
4) Bagaimana pula kalau bermimpi bertemu orang yang tidak pernah dikenali?
     Wallahualam...

5) Haiwan juga bermimpi? Kalau ya, apa yang dimimpikan agaknya ye.. Sama mcm manusia
     ke?

- kalau betul la teori kita mimpi sesuatu/seseorang sebab roh kita sama2 berjumpa........... 
   sila baca contoh situasi di bawah :

>>> satu hari mimpi bercakap-cakap dengan lembu...adakah lembu tu pun mimpi kita?? 
       Tett!! kalau rasa2 nak buang tebiat atau nk cari bukti, pergi la cari lembu tersebut dan
       tanya dia : "lembu oh lembu, malam tadi hang ada mimpi aku tak?" kalau dia angguk
       memang blh terima lah teori ni! (~_^)

>>> tapi macam mana pulak kalau mimpi bertemu dengan sesuatu yang tidak wujud? mimpi
        Doraemon misalnya~ tett!! (sekali lagi). kalau yang ni memang x boleh pakai la teori ni.

6) Mimpi jadi kenyataan >>> hanya kebetulan atau ada makna yang tersirat??

7) Mimpi benda yang sama berulang kali >>> hanya mind game atau ada makna tersirat
    juga?

8) Mimpi umpama sebuah cerita yang ada sambungan2 nya >>> hanya mind game atau ada
     makna tersirat juga?

9) Kita boleh mengawal mimpi? Pernah tak semasa tidur, anda bermimpi yang anda tau
    anda hanya sedang bermimpi?

>>> contoh : mimpi dikejar anjing - then kita macam bagitahu dekat diri sendiri : "ooh ni
                       mimpi je..takpe2 kejar dia balik..hah!

10) Sedar atau tak, kita boleh jadi banyak pihak dalam mimpi sendiri - pengarah, pelakon,
       penonton.

>>> pengarah : bagi sesiapa yang boleh mengawal mimpi
>>> pelakon : diri sendiri yang merasai dan melalui cerita mimpi itu
>>> penonton : melihat cerita mimpi itu samada diri kita ada ataupun tidak dalam cerita itu
                           (macam tgk tv) 

11) Apa warna mimpi anda? colourful, black and white, sephia, tiada warna.. Saya percaya
      ramai yang tak perasan dan tak tau pun samada mimpi tu ada warna ke tak bila tersedar
      dari tidur.

12) Sebelum tidur boleh plan ke nak mimpi apa kejap lagi? Sejauh mana keberkesanan 
      planning itu ye.

well3... Saya nak bereksperimentasi teori no.3 lepas ni. dadidu~

6 comments:

احمد سيوطي said...

Hmmm... Menarik. :) Br mggu lpas dga cramah pasal mimpi. Nk share link kt bawah ni, pn pasal mimpi jgak. Jazakallah...

http://ceritarasahati.blogspot.com/2008/08/mimpi-dan-tafsirannya-2.html

HM said...

for me..dream is only a reflection of our self. habit, mind, and our heart mainly. what you see in your dream is what you really are. think:=)

NuR DiNaH said...

sayuti : thanks.
HM : if i see a doraemon,am i a doreamon?hee~(juz kidding). yup,u're right.mybe a dream is only a reflection of ourself. Mysterious~

Nak Beli dOnut said...

mimpi: ia dikatakan ketika otak menyusun data2 didalam kepala... susun punya susun... sekali jumpa file "masa akan datang"... mimpi adalah sesuatu y sangat menarik... dangat menarik...

HM said...

'd'inah='d'oraemon='d'yna(ultraman)
WAU! what a great evolution. hohohoho just kidding>.<

polis trafik said...

mimpi full color HD...